Att köpa en rakkniv

Vilken rakkniv du använder kommer att ha en stor påverkan på hur bra din rakupplevelse blir och hur pass nöjd du kommer att vara med din kniv över tid. Det är värt att inte köpa första-bästa-billigaste när det gäller rakknivar, utan istället lägga lite tid på att leta fram en av god kvalité som passar ens budget och övriga preferenser. När du sätter din budget, ta hänsyn till hur mycket pengar du kommer att spara på att inte behöva köpa rakhyvlar och blad framöver. Du kan läsa mer om detta här. En välutformad rakkniv av god kvalité är både enklare och säkrare att raka sig med, och mindre trolig att gå sönder. En rakkniv som håller sin skärpa väl kräver också mindre underhåll.

Rakknivar säljs både lösa och som delar av ett större paket (även kallade rakset och rakkit). Det är viktigt att alltid kontrollera exakt vad ett paket innehåller, för vissa paket har väldigt låg kvalité på tillbehören och är inte värda pengarna även om själva kniven är bra.

Paketlösningar har både sina fördelarna och nackdelar. Vissa kommer i väldigt fina förpackningar, till exempel trälådor, där varje produkt – rakkniv, borste, tvål, balsam och så vidare – han sin specifika plats. Man bör dock fundera ett extra varv på hur man planerar att använda sig av produkterna; ska du raka dig varje morgon kanske du inte vill lägga tillbaka en nytvättad rakniv i en låda varje dag utan har större nytta av ett ställ där den kan torka.

En nackdel med paketlösningar är förstås att man inte på egen hand får plocka ihop exakt de produkter man fördrar. Å andra sidan kan de vara en chans att prova på nya saker som man kanske inte skulle ha upptäckt annars.

Att köpa rakniv online

Att köpa rakknivar online är ett populärt val, och det är lätt att förstå varför. Istället för att vara begränsad till vad de lokala butikerna har i sina sortiment kan man klicka sig runt och inspektera vad försäljare i hela världen har att erbjuda. Dessutom går det ofta att hitta riktigt bra priser på högkvalitativa rakknivar online.

Rakknivar är varken tunga eller skrymmande, så de brukar inte bli så dyra att skicka som paket. Kontrollera alltid fraktkostnaden och övriga tillkommande kostnader innan du beställer. Tänk på att du kan bli skyldig att betala tull på beställningar från länder utanför EU.

Exempel på nätbutiker som säljer rakknivar

Name Info
Gents.seMycket välsorterad butik för både rakprodukter och skäggprodukter, inklusive rakknivar och tillbehör.
Grooming.seButik för hudvård, hårvård, skäggvård, rakning, med mera. Sammarbetar med Oak Island Shaving för slipning av rakknivar.
Glamazon.seSkönhetsbutik som säljer smink, hudvård, med mera, inklusive rakknivar och tillbehör.
eBayUtbudet på eBay varierar från dag till dag, och ibland kan man hitta riktiga godbitar och ovanliga saker, till exempel antika rakknivar.

 

Tänk på att köp från säljare utanför EU kan göra dig tullskyldig, och det kan också vara krångligare att reklamera en felaktig produkt.

 

Varning: Vem som helst kan lägga upp vad som helst på eBay. Ibland hittar man fantastiska rakknivar här, men det finns också mycket som bara är skräp. Är du osäker är det bättre att vända dig till en väletablerad butik med gott rykte som bara säljer produkter som de själva har kvalitetsgranskat.

Att köpa en rakkniv offline i Sverige

I takt med att rakknivar har blivit mer populära i Sverige igen har det också blivit vanligare att se dem ute i handeln, åtminstone i de stora och medelstora städerna. Finns det en Åhlens där du bor kan du räkna med att kunna hitta åtminstone en eller två olika rakknivar där, men utbudet tenderar att vara väldigt begränsat om man jämför med vad mer specialiserade butiker har att erbjuda. I Stockholm och Göteborg kan varuhuset NK också vara värt ett besök för den som är intresserad av rakknivar.