Olika typer av rakknivar

Vad är skillnaden mellan straight razor och cut throat?

Om du har besökt engelskspråkiga sajter som rakknivar har du förmodligen stött på termerna straight razor och cut throat razor. Vad är då skillnaden mellan dem? Sanningen är att det handlar som samma typ av kniv; termen cut throat razor används i britisk engelska medan de puritanska jänkarna på andra sidan Atlanten förderar att använda den lite mindre bloddrypande termen straight razor.

Vad är en straight edge razor?

En straight edge razor är en rakkniv där bladet har en rak rygg.

Vad är en Rasiermesser?

Rasiermesser är det tyska ordet för rakkniv.

Vad är en shavette?

En shavette är en rakkniv med utbytbart blad. Istället för att strigla och på andra sätt ta hand om bladet byter du helt enkelt ut det när det inte är vasst längre. Det är en bekväma lösning, men samtidigt dyrare och inte lika miljövänlig som den klassiska rakkniven.

Vissa av dagens shavetter är anpassade för att kunna använda vanliga rakblad av den typ som säljs i vanliga matvarubutiker. Andra kräver särskilda dubbelrakblad som bara finns i specialbutiker.

För den som aldrig använt sig av en rakkniv kan shavetten fungera som en inkörsport. Jämfört med en rakkniv av god kvalité brukar shavetter vara billigare, och man behöver inte lära sig att underhålla bladet.

Du kan läsa mer på vår sida om shavetter.

Japansk rakkniv – Kamisori

En kamisori är en japansk rakkniv. Den är inte ledad och den har inte något separat handtag, istället består den av en enda bit stål och rakbladet är slipat på bägge sidorna. En kamisori kan därför aldrig drabbas av glapp i handtaget, och det finns inte mycket som kan gå sönder på den om man inte verkligen vanvårdar den. De brukar generellt sett vara väldigt bra på att behålla sin skärpa.

Om du är van vid att raka dig med en europeisk rakkniv rekommenderar jag att du tittar på en instruktionsvideo för kamisori innan du använder din nyinköpta kamisori första gången, för den teknik som krävs för att få ett bra resultat är annorlunda. Det är till exempel inte en bra idé att lägga fingret ovanpå bladet – det finns en särskild rundning som är avsedd för fingret.

Jag tycket mycket om kamisori och man kan få ett mycket bra resultat om man är villig att lägga en del tid och energi på att sätta sig in i tekniken innan man sätter igång. Jag brukar dock inte rekommendera kamisori för den som aldrig använt någon rakkniv tidigare, bland annat eftersom kamisori tenderar att vara ganska dyra och det kan vara mycket pengar att lägga ut för någon som inte är säker på om han eller hon kommer att gilla att raka sig med kniv.

Det är inte så vanligt att svenska butiker säljer kamisori, men de går att köpa hos bland annat Gents (som säljar kamisori från Iwasaki).