Olja rakkniv

För att hålla sin rakkniv i gott skick bör man olja in den ofta, eftersom olja förebygger oxidering (rost). Eggen skyddas av oljan och man behöver inte slipa om bladet lika ofta.

En vanlig metod är att ta lite olja på fingertoppen och dra det försiktigt över bladet, snett uppifrån ryggen och ner. (Att dra uppåt ökar risken för att man skär sig.)

Två nackdelar med den här metoden är risken att skära sig och att det kan finnas syror och andra orenheter på fingret som avsätts på knivbladet. Fingersyror på kniven utgör vanligen inte något stort problem om man använder kniven flera gånger i veckan och oljar in den efteråt, däremot kan de orsaka skada om en kniv packas undan och får ligga oanvänd med syra på sig.

En alternativ metod, som är säkrare, är att droppa lite olja på en tygtrasa och använd den för att olja in kniven. Även med denna metod bör man dra uppifrån ryggen och snett nedåt. Vissa barberare använder en bit skinn istället för tygtrasa.

Oavsett metod behöver man inte orora sig för att få för mycket olja på knivbladet eftersom överskotts olja inte är skadlig för metallen. Personligen brukar jag ha bladet på min rakkniv stående i ett oljebad när jag inte använder rakkniven, såvida jag inte är ute på resande fot. Innan jag rakar mig ser jag till att torka bladet så att det inte är för oljigt.

Obs! Det finns handtag som kan skadas eller bli missfärgade av olja. Kontrollera vad som gäller för ditt specifika handtag, eller undvik att få olja på det.

Om ett handtag av trä har fått en oljefläck kan man applicera olja över hela handtaget för att för att få en uniform färg igen. Tänk dock på att nu kommer hela handtaget att få samma färg som fläcken; handtaget kommer alltså inte återgå till att ha samma färg som tidigare.

Så, vilken olja är bäst för inoljning av rakknivsblad? Det finns särskilda rakknivsoljor att köpa i handeln, men det är inte nödvändigt. Nästa vilken olja som helst som tar lång tid att härskna fungerar bra. Personligen föredrar jag kokosolja, eftersom den luktar gott och inte härsknar på åtminstone ett halvår. Dessutom funkar kokosolja bra ihop med min hud, så jag behöver inte oroa mig över att oljerester på kniven ska orsaka utslag eller liknande. Givetvis bör man inte använda oljor som kan vara hälsofarliga, typ motorolja och liknande. Man bör heller inte använda skäggoljor då de kan innehålla ingredienser såsom salvia som kan fräta på stålet i kniven,

Varning: Mineralolja fungerar bra för knivbladet, men om du har ett handtag av plast och spiller mineralolja på det finns en risk för att handtaget skadas eftersom oljan kan börja lösa upp plasten.