Inför varje rakning bör man strigla sin rakkniv för att få bort som imperfektioner i eggen och säkerställa att den är vass nog. Mer info om olika typer av striglar och hur man använder dem kan du hitta på vår sida om striglar .
Det är viktigt att du använder en strigel-metod som är optimal för just den typ av strigel du har, men generellt sett ska man använda strigelpasta för strigling på den grova sidan. På strigelns fina sida behöver man inte använda pasta. Mer information om olika sorters strigelpasta och hur de fungerar hittar du på vår sida om strigelpasta .
Att dra knivbladet med eggen först kan lätt skada eggen, därför striglar man genom att dra kniven med bladets rygg först. Vänd kniven mellan varje drag så att du drar varje sida av kniven lika många gånger mot strigeln.
Kniven ska ligga platt mot strigeln när man striglar. Precis som du inte ska trycka bladet mot huden när du rakar dig ska du inte trycka bladet mot strigeln när du striglar, utan bladet ska glida lätt över ytan. Rakknivens egna vikt är allt tryck som behövs.